یکی از مسائلی که در اثر برداشت بیرویهٔ آب زیرزمینی رخ میدهد، فرونشست زمین است. نشست زمین در آبخوانهای محصور و نیمه محصور که از مواد آبرفتیتحکیم نشده یا نیمه تحکیم شده تشکیل یافته باشند بیشتر دیده میشود. در اثر برداشت آب زیرزمینی و بیرون آمدن آب از منافذ امکان متراکم شدن مواد تا عمق ۳۰۰ متر فراهم میگردد و هرچه بیشتر برداشت شود، تراکم مواد بیشتر خواهد بود.
نشست زمین باعث ایجاد شکافهای عمیق در سطح زمین، کج شدن لولههای چاه، خرابی ساختمانها و لوله زایی چاهها میگردد. لوله زایی به پدیدهای گفته میشود که در آن به دلیل نشست زمین قسمتی از لوله چاه به خارج از سطح زمین رانده میشود.
001
فرونشست زمین
پنج کشور نخست از نظر فرونشست زمین، به ترتیب شامل فیلیپین، ایران، کاستاریکا، اندونزی و ازبکستان هستند.
002
وسعت مناطق
پنج کشور نخست از نظر وسعت مناطق تحت تأثیر فرونشست زمین، شامل چین، اندونزی، ایران، هند و پاکستان هستند.
003
جمعیت انسانی
پنج کشور نخست از نظر جمعیت در خطر فرونشست زمین، شامل هند، چین، اندونزی، پاکستان و بنگلادش هستند.
فرونشست در ایران
فرونشست زمین در یک میلیون هکتار از دشتهای ایران روی داد رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور در جمع خبرنگاران مسائل و معضلات منابع طبیعی کشور را تشریح کرد. خداکرم جلالی به وضعیت نگرانکننده منابع آبی کشور اشاره کرد و گفت که بیلان منفی آبهای زیرزمینی کشور باعث فرونشست یک میلیون هکتار از عرصههای کشور در مناطق مختلف شده است. نتیجه مدیریت غلط منابع آبی و پیامدهای ناگوار آن بهویژه حفر چاههای مجاز و غیرمجاز هر روز آشکارتر میشود؛ وقتی بیهیچ ضابطه و معیاری چاه عمیق و نیمهعمیق حفر میشود تا کشاورزی ناپایدار توسعه یابد، آبخوانها خالی میشود، سطح آبهای زیرزمینی پایین میرود و در نتیجه ۲۳۰دشت حاصلخیز کشور دچار بحران میشود.